Welke regels zitten er aan zaken doen in de Balkan

Welke regels zitten er aan zaken doen in de Balkan

Voor de Balkanlanden geldt misschien nog wel meer dan voor Westerse landen dat binnen de zakenwereld persoonlijke relaties erg belangrijk zijn. Daarom is het verstandig om bij het kiezen voor een distributeur gebruik te maken van een groot netwerk van zowel kennissen als lokale contacten.

Wanneer er afspraken worden gemaakt is het zeker aan te raden om deze middels een e-mail te bevestigen. Ook het gebruik van de mobiele telefoon is net zo normaal als in het westen. Ook kan je in de Balkanlanden gewoon je zakenpartner uitnodigen voor een lunch of diner.

Westerse mentaliteit

Over het algemeen zijn inwoners van de Balkanlanden trots op hun taal en hun land. Het is daarom te verwachten dat er aan je gevraagd wordt wat je indruk van het betreffende land waar je zaken mee doet is.

Tegenwoordig hebben de meeste inwoners van de Balkanlanden een westerse mentaliteit. In de meeste gevallen hoeft taal geen enkel probleem te zijn. De meeste gesproken westerse talen in de Balkan zijn Duits en Engels.

Zowel Servië, Bosnië en Kroatië zijn in grote lijnen hetzelfde. Na de onafhankelijkheid is de Kroatische taal een beetje veranderd. Wel is het verstandig om wanneer er zaken worden gedaan in de Balkan er rekening mee te houden dat Sloveens een heel andere taal is.

pexels-fox-1595391

Marktaanpak

De Balkanlanden hoeven wat zakendoen niet anders te worden aangepakt dan westerse landen. Monsters zonder waarde kunnen zonder invoerrechten te betalen worden ingevoerd. Voor monsters met waarde geldt dat deze maximaal een jaar vrij kunnen worden ingevoerd.

Over het algemeen wordt er tijdens het zakendoen met Balkanlanden gebruik gemaakt van tussenpersonen. Kleine distributeurs kunnen dingen regelen zoals het invoeren en aanpassen van de lokale wetgeving.

Ook grotere producenten die oorspronkelijk in de Balkanlanden opereren staan vaak open voor marktkansen. Naast hun eigen producten zijn ze in de meeste gevallen bereid om buitenlandse producten in hun assortiment op te nemen.

Betalingen

Ook in de Balkanlanden worden betalingen op dezelfde wijze gedaan als in het westen. Er kan gebruik worden gemaakt van facturen in Euro’s en het is ook normaal om met een bankoverschrijving goederen voordat ze worden verstuurd te betalen.

Toch is wat betalen betreft wel enige voorzichtigheid geboden. Dit komt omdat de financiële positie van bedrijven in de Balkanlanden niet altijd even rooskleurig is. Daarom is het verstandig om het betalingsrisico zoveel mogelijk in te perken.

MEER TE WETEN KOMEN

buitenland


Lees Meer

nadelen


Lees Meer

voordelen


Lees Meer