Kan je zomaar zakendoen met het buitenland?

Kan je zomaar zakendoen met het buitenland?

Wil je zaken gaan doen met het buitenland, dan zijn er een aantal factoren waar je even goed rekening mee dient te houden. Zowel bij in- en verkoop als bij import en export ga je in alle gevallen te maken krijgen met BTW.

De BTW is de belasting die je over je omzet moet betalen. Deze regels verschillen onderling behoorlijk van elkaar wanneer je met zakenpartners binnen of buiten de EU handelt. Ook de goederen of diensten die je levert hebben hier invloed op.

Ook of je klant wel of geen ondernemer is heeft invloed op de BTW. Daarnaast zijn er een aantal BTW-begrippen die je tegenkomt wanneer je besluit om zaken te gaan doen met het buitenland. Je leest in dit artikel alles over de BTW-regels bij internationaal ondernemen.

BTW-identificatienummer

De Belastingdienst verstrekt aan ieder bedrijf een uniek identificatienummer. Dit wordt ook wel het BTW-id genoemd. Je gebruikt dit nummer zowel voor contacten in Nederland als in andere landen die zijn aangesloten bij de EU.

dan-burton-wHsOV75Xi8Y-unsplash

Kleineondernemersregeling

Val je onder de kleineondernemersregeling dan houdt dit in dat je btw-vrijstelling hebt. Dit houdt in dat je over je producten of diensten geen BTW hoeft te berekenen. Ook wanneer je kosten hebt mag je hier geen BTW van aftrekken.

Export

Het mag dan wel zo zijn dat de Balkanlanden over het algemeen de naam hebben dat ze bescheiden markten hebben, toch zijn er een groot aantal investeerders uit het buitenland die in dit gebied een grote vooruitgang geboekt hebben.

Door de Verenigde Naties wordt gezegd dat de investeringen in Balkanlanden die tot heden toe nog geen lid van de EU zijn, met meer dan de helft is toegenomen. EU-landen blijven om deze reden dan ook nog steeds de belangrijkste investeerders in dit gebied.

Ook al is de aanwezigheid van China in de Balkanlanden niet te missen, toch wil dit niet zeggen dat Europese zakenmensen in dit gebied geen economisch leiderschap kunnen hebben. In 2018 werd er door de Europese Commissie een digitale strategie gelanceerd.

Deze strategie had als doel om de Balkanlanden te helpen de overstap naar de digitale economie te maken. Voor dit initiatief werd een miljard euro uitgetrokken. Door middel van andere investeringsbronnen hoopt men nog meer extra geld hiervoor aan te trekken.

Afhaaltransacties

Tijdens zakendoen met het buitenland kan het voorkomen dat je buitenlandse klanten ervoor kiezen om een zending af te halen. In dat geval dien je een bewijs te kunnen overleggen dat de betreffende goederen Nederland verlaten hebben.

Hiervoor laat je de klant te allen tijde een vervoersverklaring ondertekenen. Met zowel je administratie en deze vervoersverklaring kan je aantonen dat de betreffende goederen geleverd zijn in een ander land.

Wanneer je niet aan deze criteria voldoet bestaat de kans dat je tijdens een controle niet kunt bewijzen dat de goederen niet meer in Nederland zijn. In dat geval kan er worden besloten dat je de btw via een naheffing moet betalen. Er kan ook een boete worden opgelegd.

MEER TE WETEN KOMEN

Regels Balkan


Lees Meer

nadelen


Lees Meer

voordelen


Lees Meer