Wat zijn de nadelen van zaken doen in de Balkan

Wat zijn de nadelen van zaken doen in de Balkan

Tijdens het zaken doen in de Balkan kan het voorkomen dat je te maken krijgt met dingen die je in Nederland niet gewend bent. Ieder land in de Balkan heeft zijn eigen gebruiken en manieren. Dit houdt in dat er tijdens het zaken doen soms dingen anders worden gedaan dan hier.

Omdat je met andere mensen en een andere cultuur te maken krijgt kunnen hier voor ondernemers soms ook nadelen aan zitten. Deze kunnen per land verschillen. Daarom lees je in dit artikel een lijst van landen in de Balkan en wat de nadelen kunnen zijn als je met het betreffende land zakendoet.

Kroatië

Momenteel is in Kroatië de overgangsfase naar een open markteconomie aan de gang. De Kroatische groei is in vergelijking met buurlanden aan de lage kant. Het land is sinds 2005 in onderhandeling om toe te treden tot de EU.

Als ondernemer liggen je kansen in Kroatië omdat de lonen in dit land erg laag zijn. De meest gekozen sectoren in Kroatië zijn fruit, groente, milieu en toerisme. Een van de nadelen van zakendoen met Kroatië is dat er nogal eens betalingsproblemen voorkomen.

datingscout-2iqKeNNrHxE-unsplash

Montenegro

Montenegro is nog niet zo lang onafhankelijk van Servië. Dit houdt in dat er in dit kan meer dan genoeg kansen liggen en dan vooral bij het milieu, infrastructuur en toerisme. Ook voedsel, rubber, metaal, kleding en elektrische producten zijn een kans.

Dit komt omdat de lage technische sectoren zich in Montenegro langzaam aan het herstellen zijn. Dit kan zeker aantrekkelijk zijn omdat de lonen in het land laag liggen. Het nadeel van zakendoen in Montenegro kan zijn dat het betalingsverkeer erg omslachtig is.

Servië

Servië is een land wat zich in tegenstelling tot andere landen tijdens het communistische tijdperk juist op het westen gericht. Dit is nog steeds te merken wanneer je zakendoet met Servië. Veel Servische zakenmensen zijn daarom bekend met de westerse manier van zakendoen.

Als Nederlands bedrijf zou je dit als een voordeel kunnen zien. Toch zijn enkele nadelen van zakendoen met Servië dat de regelgeving in dit land behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Een nadeel kan het imago van het land zijn en ook de politieke situatie kan ervoor zorgen dat er goed opgelet moet worden.

MEER TE WETEN KOMEN

Regels Balkan


Lees Meer

buitenland


Lees Meer

voordelen


Lees Meer